10 ελληνικές δεισιδαιμονίες που ακόμα πιστεύουν οι Ελληνες

Το κακό «Μάτι»

Το «Μάτι» (Κακό Μάτι) είναι μια από τις πιο δημοφιλείς δεισιδαιμονίες στην Ελλάδα και παγκοσμίως μεταξύ των Ελλήνων. Το «κακό μάτι» πιστεύεται ότι προκαλείται από φιλοφρονήσεις, λατρεία ή φθόνο στην Ελλάδα και σε διάφορες άλλες χώρες (Ιταλία, Ιράν, Αίγυπτος, Λίβανος, Αφγανιστάν, Τουρκία,) Οι συνέπειες του να έχει κανείς ματιαστεί ποικίλλουν από πονοκέφαλο, χασμουρητό, ατυχία, τραυματισμό και μάλιστα κατά καιρούς θάνατο. Οι άνθρωποι φορούν γούρι σε μορφή ματιού για να αποκρούσουν οποιαδήποτε κατάρα. Για να εξαλειφθεί η κατάρα, ο παραλήπτης συνήθως ζητά από μια ηλικιωμένη γυναίκα (μητέρα, θεία, yiayia) να απαγγείλει μια μυστική προσευχή. Το φτύσιμο (μην ανησυχείτε, αυτό ήταν π.Χ. πριν από τον κορωνοϊό), ή το να ρίξετε αλάτι στον ώμο, είναι άλλες στρατηγικές. Εφόσον κάποιος μπορεί να πιστεύει ότι μπορεί να έχει προσβληθεί από το κακό μάτι, κάποιοι μπορεί να φορούν τα εσώρουχά τους από μέσα προς τα έξω.

Φτύσιμο σε κάποιον για να αποφύγει το κακό μάτι

Πιστεύεται ότι το φτύσιμο, ή μάλλον ο ήχος του φτυσίματος (φτού φτου φτού, τρεις φορές για να δηλώσει την Αγία Τριάδα), είναι για προστασία από την κατάρα του κακού ματιού. Δεν είναι σπάνιο να ακούσει κανείς να λέει «φτού φτου φτού» όταν ακούει για τον πόνο ή την ατυχία κάποιου για να προστατεύσει τον εαυτό του ή τα αγαπημένα του πρόσωπα από αυτό. Αλλά το πιο συνηθισμένο φαινόμενο είναι με τα παιδιά, όπου οι άνθρωποι κάνουν τον ήχο του φτυσίματος για να προστατεύσουν το παιδί από οποιαδήποτε κακοτυχία.

Ποτέ μην δίνεις μαχαίρι σε κάποιον

Οι Έλληνες πιστεύουν ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει ποτέ να δίνουν ένα μαχαίρι απευθείας στο χέρι κάποιου άλλου εάν θέλουν να παραμείνουν φίλοι. Αντίθετα, τείνουν να τοποθετούν το μαχαίρι στο τραπέζι και να αφήνουν τον άλλον να το πάρει μόνος του.

Μην κάνετε πότε ως δώρο άρωμα

Η Ελλάδα έχει ένα περίεργο ταμπού να μην δίνεις άρωμα σε κάποιον καθώς πιστεύεται ότι καταστρέφει κάθε είδους σχέση. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, ο παραλήπτης του δώρου δίνει στον δωρητή ένα νόμισμα ως αντάλλαγμα.

Η Δύναμη του αλατιού

Η επιστήμη έχει ήδη αποδείξει τη δύναμη του αλατιού, αλλά σύμφωνα με την ελληνική παράδοση, το να βγαίνει κάποιος από το σπίτι είναι τόσο απλό όσο να πασπαλίζει αλάτι πίσω του. Δοκιμάστε το την επόμενη φορά που θα βρεθεί εκεί ένας απροσδόκητος επισκέπτης. Πριν μπείτε μέσα, ρίξτε λίγο αλάτι στην πόρτα κάθε δωματίου, συχνά πιστεύεται ότι διώχνει κάθε κακή ενέργεια.

Κουφέτα

Η παράδοση λέει ότι αν μια ανύπαντρη βάλει κάτω από το μαξιλάρι της ένα Κουφέτο πριν κοιμηθεί, θα ονειρευτεί τον άντρα που θα παντρευτεί.

Λόξιγκας
Σύμφωνα με μια παλιά δεισιδαιμονία, ο λόξυγγας θεωρείται ότι σημαίνει ότι κάποιος μιλάει ή σκέφτεται για εσάς.

Στην υγειά σας! Ποτέ όμως με καφέ! Όπως οπουδήποτε στον κόσμο, οι Έλληνες οταν πίνουν αλκόολ όπωσ τσίπουρο, κρασί, ούζο,μπύρα, λένε«Στην Υγειά Μας»Ένα πράγμα όμως που δεν θα κάνουν ποτέ είναι να πούν στην Υγειά Μας με καφέ, λέγεται ότι φέρνει κακή τύχη.

Σπάσιμο ροδιού

Καθ' όλη τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, πάνω από την είσοδο των σπιτιών κρέμονται ρόδια, αρχαίο σημάδι ευημερίας και καλής τύχης. Τα μεσάνυχτα σβήνουν όλα τα φώτα του σπιτιού την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και το ρόδι σπάει στο έδαφος ή στην είσοδο. Όσο περισσότεροι σπόροι χυθούν, τόσο πιο πιθανό είναι η επόμενη χρονιά να φέρει καλή τύχη, υγεία και ευημερία.

Φεύγοντας από την ίδια πόρτα του σπιτιού από την οποία είσηλθε

Όταν οι Έλληνες επισκέπτονται το σπίτι κάποιου, συνήθως φεύγουν από την ίδια πόρτα που μπήκαν. Το να φύγεις από άλλη πόρτα πιστεύεται ότι είναι κακή τύχη.

Η φαγούρα στο χέρι θα οδηγήσει στη λήψη χρημάτων από κάπου

Οταν μας πιάνει φαγούρα στο χέρι, εμείς οι Ελληνες πιστεύουμε ότι θα λάβουμε χρήματα σύντομα από κάπου.

Προηγούμενο άρθρο
11ος Βαλλιάνειος Αγώνας Δρόμου
Επόμενο άρθρο
Easter in Kefalonia

Κάντε κράτηση τώρα...
Με την Κορυφαία εταιρία Ταξί της Κεφαλονιάς!

Μενού